Vision

De wereld van Morgen
Hans Goedvolk
 

4.11 Conclusie

vorigevolgende

De in dit hoofdstuk beschreven ontwikkelingen op IT-gebied dragen alle bij aan het ontstaan van de informatierevolutie en aan het ontstaan van coŲperatieve informatiesystemen bij bedrijven.

De ontwikkeling van de gebruikersinterfaces schept de mogelijkheid om interactieve multimediadocumenten en virtual reality-objecten te presenteren en te gebruiken.

De nog steeds sterk toenemende verwerkingscapaciteit van computers en opslagcapaciteit van gegevensdragers maakt presentatie, bewerking en opslag van dit soort grote digitale objecten mogelijk. Glasvezel en ATM zijn de technologieŽn die de basis vormen voor het ontstaan in de komende jaren van een wereldwijd netwerk - de elektronische snelweg - dat het verzenden en uitzenden van omvangrijke digitale objecten mogelijk maakt.

Bedrijven zullen daardoor intern en extern een groot netwerk van computers gaan vormen dat bestaat uit werkstations voor de medewerkers en ondersteunende computers voor servertaken. Op dit netwerk zullen eerst de PC's en later de thuissystemen van particulieren worden aangesloten. Mensen zullen onderweg beschikken over een mobiel systeem dat via mobiele communicatie is aangesloten op de elektronische snelweg.

Dit computernetwerk vormt de basis voor zakelijke en en op de consument gerichte toepassingen. Het netwerk beschikt over een enorme parallelle capaciteit voor het presenteren, bewerken, opslaan en verzenden van elektronische gegevensobjecten.

Op dit moment is er nog maar ťťn belangrijke belemmering voor deze ontwikkeling. De standaarden voor de architectuur van de zakelijke en consumententoepassingen ontbreekt nog. Het is van groot belang de principes van objectoriŽntatie en van de hier beschreven Collaborative Object Architecture te gebruiken als basis voor wereldwijde afspraken over de architectuur van gegevensobjecten.

Standaarden voor gegevensobjecten die als softwarecomponent dienen in zakelijke toepassingen maken een snelle en flexibele ontwikkeling mogelijk en zorgen ervoor dat toepassingen van verschillende bedrijven en particulieren wereldwijd met elkaar kunnen communiceren. Dit bevordert het ontstaan van coŲperatieve informatiesystemen die interorganisaties van bedrijven en particulieren ondersteunen.

Standaarden voor multimediadocumenten en virtual reality-objecten scheppen de ruimte voor het wereldwijd produceren en consumeren van allerlei nieuwe immateriŽle produkten. Het is deze produktie en consumptie van immateriŽle produkten die de drijvende kracht vormt achter de informatierevolutie.

vorigvolgende
website: Daan Rijsenbrij